Дефинисање атрибута и блокова (Стандардни симболи)

Ниједан CAD програм данас не може се замислити без могућност креирања блокова. AutoCAD може на веома ефикасна начин да ради са блоковима. Блокови представљају појединачне објекте или низ објеката који се понашају као целина. Блокови помажу бољој орагинацији цртежа а и убрзавају рад. У оквиру AutoCAD-а можемо користити неке блокове који су сатавни део програма, и имамо на располагању блокове за машинство, електронику, грађевину. Блокове можемо и сами да формирамо према својим потребама. Блокове можемо поделити у две групе:

 1. Блокове које користимо само у текућем цртежу и
 2. Блокове које можемо користити у било ком цртежу (формирају се у посебне датотеке)

Блокови текућег цртежа

Креирање блокова који се користе само у текућем цртежу врши се командом BLOCK или се из падајућег менија DRAW бира команда BLOCK→MAKE  . Након задавања комананде отвара нам се прозор приказан на слици 1.

2013-01-20_114919
Слика 1. Дијалог прозор Block Definition

Селектовање ојекта од ког треба да направимо блок можемо да извршимо пре задавања команде BLOCK или након задавања команде. Ако селектовање нисмо извршили пре задавања команде потребно је да кликом на дугме Select object  селектујемо објекат (цртеж) и деснимкликом се враћамо у дијалог Block Definition. Након тога потребно је да изаберемо тачку убацивања блока кликом на дугме Pick point . Након избора тачке убацивања враћамо се у дијалог Block Definition и кликом на ОК завршили смо креирање блока текућег цртежа.

Као пример за израду блока користићемо таблицу за унос одступања код толерисаних мера која је приказана на слици 2. На слиции је означена и базна тачка или тачка убацивања блока.

 2013-01-20_120505
Слика 2. Табллица за унос одступања

Креирање блокова као посебне датотеке

Поступак креирања блокова као посебне датотеке тј. Блокова који могу да се користе уа сваком цртежу је исти као и креирање блокова текућег цртежа само се уместо команде BLOCK BLOCK→MAKE користимо команду WBLOCK. Команду WBLOCK морамо да укуцамо у командну линију програма AutoCAD.

Креирање блокова са атрибутима

До сада је било показано како се креирају блокови без атрибута. Креирање блокова с атрибутима нам још више олакшава и убрзава цртање у AutoCAD-у. Поступак креирања блокова с атрибутима је следећи:

 1. Потребан нам је цртеж који ће да искористимо као блок
 2. Дефинишемо атрибуте
 3. Креирамо блок

Као цртеж користићемо нашу таблицу коју смо користили за креирање блока. Да би дефинисали атрибуте користимо команду АТТDEF или из падајућег менија DRAWBLOCK→DEFINE ATTRIBUTES.

2013-01-20_123359

Након задавања команде Define Attributes отвара се дијалог прозор приказан на слици 3.

 111
Слика 3. Дијалог прозор Attribute Definition

 1. Уписујемо кратак опис нпр. ГО (горње одступање)
 2. Овде уписујемо питање које нам AutoCAD поставља приликом уношења блока нпр. Уписати горње одступање
 3. Текст које ће бити уписан ако ништа не упишемо кад убацујемо блок
 4. Поравнање текста
 5. Текстуални стил
 6. Висина текста
 7. Угао ротације блока

Кад смо дефинисали све атрибуте вршимо креирање блока као што је описано на претходној страни. Препорука је да ове блокове с атрибутима креирамо командом WBLOCK како би могли да их користимо увек у сваком цртежу.

Системска променљива ATTDIA може имати вредност 0 или 1. Препорука да системска променљива буде 1.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *