О школи

WP Google Maps Error

In order for your map to display, please make sure you insert your Google Maps JavaScript API key in the Maps->Settings->Advanced tab.

Техничка школа „Раде Металац“ је највећа образовна васпитна установа у Јабланичком и Пчинском округу, односно највећа средња школа и по броју ученика и по броју одељења, а таква је била у највећем делу своје животне и радне прошлости.

Школа је 1996. године прославила свој златни јубилеј 50 година постојања и успешног рада. У том времену кроз школу је прошло и оквалификовало се за рад, али и даље школовање 15.000 младих људи, што представља сваког десетог грађанина Лесковачке и суседних општина. Данас су они квалификовани радници, техничари, инжињери који су носиоци производње у многим привредним организацијама, али и руководици, инструктори, конструктори и проналазачи. Не мало њих су и у школама, коморама и разним удружењима. Многи су се отиснули и ван општине, округа, широм Србије и Југославије, па и у многе европске земље. Свакако пуно је власника радњи и радионица, трговачких и посредничких кућа. Показатеља ради школа је у шк. 2003/04. години имала 54 одељења са 1.600 ученика у III и IV степену образовања. За следећу школску годину уписаће у I разред 470 ученика у 16 одељења у машинској, саобраћајној и електротехничкој струци. За школу и образовање у њој постоји велико интересовање ученика и њихових родитеља. Прошле године већ у јунском уписном року попуњени су капацитети за све профиле. Нема разлога да тако не буде и за нову школску годину. Може се слободно рећи да је више школског простора уписало би се и више ученика од броја планираних. Одзив ученика је велики захваљући угледу школе која је стекла низом својих квалитета. Поред 60-огодишње традиције у образовању, то су сто посто стручни наставни кадар како за стручне тако и за опште образовне предмете, школске радионице за практичну наставу и то машинска радионица која је егзистирала од 1966. године у згради гимназије, а од 1989. године у сопственој школској згради и то за металостругаре, машинбраваре, метологлодаче и браваре. Део машина остао је у гимназији па се део обуке за ова занимања и тамо обавља. У школи је и аутомеханичарска радионица коју од 1989. године користе за своју обуку аутомеханичари, аутолимари и возачи моторних возила.

Школа има потребне кабинете и лабораторије у складу са нормативима. Посебно треба истаћи богато опремљене кабинете за машинствио, електротехнику и саобраћај. Наравно и све потребне збирке учила и наставних средстава. Ту је и школска библиотека са богатим фондом белетристике, посебно прописане лектире, али и стручне литературе. Школа поседује изузетно богату збирку ђачких радова, разних алатки и апарата распоређених у плакарима по школским ходницима. Ту су и многобројни пехари, плакете, медаље и дипломе са такмичења, сусрета и фестивала.

Ученици школе постижу изузетне резултате и високе пласмане, не ретко, и победе у познавању струке и практичном раду на општинским, регионалним, републичким и савезним такмичењима. Само у овој школској години освојили су на оваквим такмичењима 15 првих, 20 других и 30-так трећих места. Заслуге за овај успех припадају, несумњиво, и професорима ангажованим у њиховим припремама. И у такмичењима из опште образовних предмете ученици постижу завидне резултате, а на спортским такмичењима готово су без конкуренције најбољи у општини и округу. Нажалост, школска зграда у којој се школа (тада Металски Школски Центар) уселила 1967. године, још увек је у градњи – процесу довршења. За нове просторије потребна су знатна матерјална средства. Школа и поред великих одрицања њених упосленика није у могућности да реализује динамику градње, па се од СО Лесковац и Министарства просвете и спорта РС очекује обећана инвестиција.

Техничка школа школује ученике у три подручја рада.

  • Машинство
  • Електротехника
  • Саобраћај

Сајт школе: http://www.rademetalac.edu.rs/

qrcode

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *