Први кораци

Након успешно завршене инсталације AutoCAD-a следи и прво покретање програма. Након покретања програма цела површина монитора биће прекривена прозором AutoCAD-а и његовим палетама које су укратко описане у делу Корисничи интерфејс AutoCAD-а.

Кад је AutoCAD отворен да би почели да цртамо потребно је да урадимо нека подешавања. Ako се направи паралела између класичног цртања на папиру и цртања у AutoCAD-у. Ако цртамо помоћу оловке и троуглова потребно је да прво узмемо одговарајући лист папира (формат папира А4, А3…) за цртање -слика испод-. 

formati-papira1Стандардни формати папира

Кад почињемо рад у AutoCAD-у такође је потребно да дефинишемо наш простор за цртање. Подешавање простора за цртање могуће је извести на неколико начина. Приликом првог стартовања AutoCAD-а приликом избора команде New за почетак новог цртежа појавиће се прозор приказан на слици 1. У оквиру овог прозора можемео изабрати раније припремљени шаблон за цртање.

PocetniСлика 1. Прозор за избор шаблона за цртање

Други начин да започнемо рад на новом цртежу је да након првог стартовања AutoCAD-a укуцамо у командну линију команду STARTUP и уместо променљиве 0 укуцамо 1. На овај начин смо подесили да кад креирамо нови цртеж основна подешавања вршимо преко прозора приказаног на сллици 2.

Startup proyor
Слика 2. Прозор за креирање новог цртежа

У оквиру прозора за креирање новог цртежа треба да изаберемо опцију Metric. На овај начин ми смо изабрали метрички мерни систем, ако ово не урадимо AutoCAD подразумевано користи опцију Imperial, а то значи да ради са инчима. Избором иконица на овом прозору можемо да подесимо:

new – Картица New почетак креирања новог цртежа
Temp – Картица Use a Template избор шаблона за креирање новог цртежа
Wiza– Картица Use a Wizard користимо чаробњак за подешавање

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *